Cum să alegi cea mai bună soluție de Business Intelligence?

02 octombrie 2014

Aplicațiile software de tip BI sunt soluții dedicate analizei datelor din zona de activitate a unei afaceri pentru o mai bună înțelegere a oportunităților și punctelor slabe ale unei organizații. 

Ce este o aplicație de tip Business Intelligence (BI)?

Aplicațiile software de tip BI sunt soluții dedicate analizei datelor din zona de activitate a unei afaceri pentru o mai bună înțelegere a oportunităților și punctelor slabe ale unei organizații. 

De asemenea, o soluție de tip Business Intelligence este un instrument extrem de eficient în folosirea datelor pentru a lua o decizie optimă și pentru a folosi în mod eficient resursele dedicate dezvoltării.

Aplicațiile de tip Business Intelligence au un rol esențial în fluxul de procese strategice din cadrul unei companii.

Alegerea unui sistem de BI are la bază un algoritm specific majorității aplicațiilor software: definirea obiectivelor, stabilirea unei probleme , identificarea unei liste de posibile soluții și alegerea unor furnizori dedicați, care să implementeze aplicația informatică aleasă.

Pe de altă parte, alegerea unui BI reprezintă un proces unic, ce invocă decizii în legătură cu tipul de utilizatori, tipuri de date, categoriile de software și bugetul total de achiziție.

Tipuri de utilizatori

Tipul de software ales va servi unei varietăți de utilizatori de la persoane fizice, până la cele juridice, astfel încât selecția trebuie să fie influențată de tipologia nevoii de implementare a unei asemenea aplicații. Soluțiile de tip BI listate pe Softlead reușesc să întrunească toate tipurile de obiective pe care le poate seta o companie.

Centralizarea datelor

Dacă datele necesare unei analize în cadrul unei companii se află în diferite medii de stocare, utilizatorul va avea nevoie de un set complet de instrumente pentru a le filtra și pentru a le introduce corespunzător, astfel încât fiecare departament direct interesat să poată extrage rapoarte referitoare la fluxul de activități din interiorul companiei.

Există trei categorii de soluții Business Intelligence

  • Data Management Tools (inserează datele pentru a le da mai departe spre analiză)
  • Data Discovery Tools –tehnologia OLAP (Online Analytical Processing) - analiză predictivă pe baza informației existente
  • Reporting Tools (vizualizări de date, panou de control, repoarte pe baza rezultatelor analizei)

Un factor destul de important în alegerea unei soluții de tip Business Intelligence este dat de preț. Acesta depinde de numărul de module integrate sau de complexitatea funcționalităților aplicației, de numărul de utilizatori sau de numărul de licențe achiziționate, de volumul de date, dar și de taxele anuale, la care se adaugă plăți adiționale pentru anumite servicii. Softlead pune la dispoziție o gamă variată de soluții de BI în care se regăsesc toate cele trei categorii de mai sus. Tehnologia OLAP este folosită în majoritatea produselor BI oferite în cadrul platformei Softlead.

Încearcă versiunile de tip demo

Înainte de alegerea unei variante finale de soluții informatice de tip Business Intelligence, achizitorul poate apela la instalarea unei versiuni demonstrative, care să îi ofere o perspectivă cât mai apropiată de realitate asupra modului în care o astfel de aplicație va putea sprijini compania sau va reduce costuri, pe termen mediu și lung.

Crearea de strategii BI

Înainte de a alege  o astfel de soluție trebuie realizată o listă cu obiective care trebuie atinse, și, de asemenea, care sunt cerințele sistemului, alături de o listă cu instrumentele necesare, pentru a putea realiza apoi versiunea finală a soluțiilor.

Negocierea

Negocierea reprezintă un ultim pas foarte important în procesul de alegere a unei soluții  de Business Intelligence. Tot ceea ce trebuie negociat constă în contract, preț inclus, mentenanță, suport, training și termeni de utilizare. Majoritatea reprezentanților ce oferă soluții de BI pot pune la dispoziție și o licență de dezvoltare. Pentru a ajunge la cea mai bună soluție și accesibilă din punct de vedere financiar, trebuie calculat  costul pe o lungă perioadă de timp și astfel aleasă soluția cea mai convenabilă.

Soluțiile BI de astăzi sunt mult mai accesibile ca preț, ajutând firmele mici să devină mai agile și să folosească mult mai eficient resursele de care dispun.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward