7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

28 septembrie 2020

71% dintre directorii de securitate IT susțin că războiul cibernetic e o amenințare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaște că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc, arată un studiu global al Bitdefender.

7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

Jumătate dintre respondenți spun că se așteaptă ca războiul informatic să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni, de aceea lucrează la o strategie care să limiteze consecințele negative asupra companiei, în cazul unui potențial conflict în spațiul cibernetic.

Atacurile cibernetice avansate urmăresc obținerea de avantaje față de alte țări și vizează mai ales accesul la informații privilegiate și la proprietate intelectuală și la organizații și sisteme cu rol strategic în siguranța națională, precum servicii de utilități și la alte infrastructuri critice. De interes pentru un actor străin poate fi și manipularea opiniei publice în anumite direcții pentru influențarea alegerilor, așa cum s-a mai întâmplat în SUA și Europa. Marile companii sunt ținte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanța în economie, dețin și date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte țări.

Studiul mai arată că 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică și urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun și potențialele consecințe ale unui atac devastator.

„După sol, aer, apă și spațiu, sectorul informatic este noul teritoriu unde statele se luptă pentru supremație. Atacurile sunt derulate de grupări formate din cei mai buni specialiști în domeniu și necesită investiții semnificative din partea fiecărui stat. Beneficiile unor operațiuni de succes pot fi însă uriașe când îndeplinesc obiectivele vizate și se pot cuantifica în câștiguri în bani, influență sau în prejudicii create entităților atacate”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Printre temerile angajaților din companii se numără și ascensiunea ransomware, amenințare informatică ce blochează accesul la anumite date și oferă deblocarea în schimbul unei recompense. Jumătate au observat o intensificare a activității ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi se așteaptă la o creștere și în următorul an. În lipsa unor măsuri de protecție eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune că firma unde lucrează ar plăti recompensa cerută de către atacatori în eventualitatea unei infectări pentru a redobândi accesul la datele blocate sau a împiedica dezvăluirea acestora către public, contrar recomandărilor specialiștilor de a nu finanța grupări de criminalitate informatică.

Metodologie

Studiul a fost realizat în mai 2020 prin chestionar online și e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 6.700 de profesioniști din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajați și activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca și Suedia.

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward