7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

28 septembrie 2020

71% dintre directorii de securitate IT susțin că războiul cibernetic e o amenințare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaște că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc, arată un studiu global al Bitdefender.

7 din 10 directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru companie (studiu)

Jumătate dintre respondenți spun că se așteaptă ca războiul informatic să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni, de aceea lucrează la o strategie care să limiteze consecințele negative asupra companiei, în cazul unui potențial conflict în spațiul cibernetic.

Atacurile cibernetice avansate urmăresc obținerea de avantaje față de alte țări și vizează mai ales accesul la informații privilegiate și la proprietate intelectuală și la organizații și sisteme cu rol strategic în siguranța națională, precum servicii de utilități și la alte infrastructuri critice. De interes pentru un actor străin poate fi și manipularea opiniei publice în anumite direcții pentru influențarea alegerilor, așa cum s-a mai întâmplat în SUA și Europa. Marile companii sunt ținte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanța în economie, dețin și date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte țări.

Studiul mai arată că 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică și urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun și potențialele consecințe ale unui atac devastator.

„După sol, aer, apă și spațiu, sectorul informatic este noul teritoriu unde statele se luptă pentru supremație. Atacurile sunt derulate de grupări formate din cei mai buni specialiști în domeniu și necesită investiții semnificative din partea fiecărui stat. Beneficiile unor operațiuni de succes pot fi însă uriașe când îndeplinesc obiectivele vizate și se pot cuantifica în câștiguri în bani, influență sau în prejudicii create entităților atacate”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Printre temerile angajaților din companii se numără și ascensiunea ransomware, amenințare informatică ce blochează accesul la anumite date și oferă deblocarea în schimbul unei recompense. Jumătate au observat o intensificare a activității ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi se așteaptă la o creștere și în următorul an. În lipsa unor măsuri de protecție eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune că firma unde lucrează ar plăti recompensa cerută de către atacatori în eventualitatea unei infectări pentru a redobândi accesul la datele blocate sau a împiedica dezvăluirea acestora către public, contrar recomandărilor specialiștilor de a nu finanța grupări de criminalitate informatică.

Metodologie

Studiul a fost realizat în mai 2020 prin chestionar online și e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 6.700 de profesioniști din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajați și activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca și Suedia.

Încă de la începutul său în 2001, Bitdefender continuă să ridice ștacheta pentru a stabili noi standarde în prevenirea proactivă a amenințărilor și eliminarii virusurilor, conducând, de cele mai multe ori, la descoperirea celor mai bune tehnici de detecție de securitate care previn extinderea amenințărilor....

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Cum alegem aplicația software de resurse umane (HR) potrivită și care sunt costurile de implementare?

Conform Statista.com, în anul 2019, 52% dintre companiile mari au în plan creșterea bugetelor de digitalizare prin implementarea aplicațiilor software dedicate resurselor umane. În același timp, organizațiile cu sediul central în Europa, Orientul Mijlociu și Africa au raportat că folosesc în medie 3,56 metode de comunicare diferite în cadrul organizației ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Cum a reușit DHL să gestioneze milioane de documente prin implementarea unei aplicații software?

Cum a reușit compania germană de curierat să transpună 15 milioane de documente fizice în arhive digitale? Care a fost impactul adus?

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Care sunt aplicațiile software recomandate unei agenții de turism?

Contextul pandemic generat în ultimii doi ani a adus scăderi semnificative în vânzările pachetelor turistice, operatorii fiind puternic afectați financiar, dar și din perspectiva organizării eficiente a costurilor, a relațiilor cu partenerii și a capacității de redresare. Cum pot ajuta aplicațiile software activitatea agențiilor de turism? 

Citește articolul arrow_forward