Studiu StackOverflow - preferințele, pasiunile și tehnologiile programatorilor la nivel global

26 aprilie 2018

StackOverflow a publicat cele mai noi rezultate ale cercetării proprii (peste 100.000 de respondenți) cu privire la tehnologiile folosite de către cei mai mulți dintre developeri, trenduri, preferințe în context profesional, precum și multe alte aspecte care definesc industria programării la nivel global.

Studiu StackOverflow - preferințele, pasiunile și tehnologiile programatorilor la nivel global

Am ales, din toate cifrele semnificative publicate, pe cele mai importante, atât la nivel global, cât și strict din perspectiva adaptării la viziunea din România.

Români participanți la studiul Stack Overflow: peste 68.000.

În fiecare lună, peste 50 de milioane de utilizatori vizitează StackOverflow pentru a învăța, a căuta răspunsuri sau pentru a împărtăși soluții din propria experiență. Peste 45% dintre aceștia sunt programatori cu experiență solidă sau oameni aflați în primele etape ale carierei.

Cine sunt utilizatorii StackOVerflow?

Peste 80% din cei 100.000 de respondenți ai studiului efectuat de StackOverflow sunt pasionați de programare, ceea ce înseamnă că programează și în afara job-ului. Peste 24% dintre cei care au participat activ la studiu au între 3-5 ani experiență în programare, procentul repetându-se pentru cei care au peste 15 ani experiență.

Din punct de vedere demografic, cei mai mulți programatori sunt bărbați (peste 92%), majoritatea europeni (peste 74%).

Cele mai populare tehnologii folosite

JavaScript este pentru al șaselea an consecutiv în topul preferințelor programatorilor StackOverflow, fiind considerat și cel mai popular limbaj de programare (69.8%), topul fiind continuat cu HTML (68.5%), CSS (65.1%), SQL (57%), Java (45.3%), Bash/Shell (39.8%), Python (38.8%), C# (34.4%), PHP (30.7%), C++ (34.4%). Iar dacă ne referim la framework-uri, atunci clasamentul preferințelor începe cu Node.js (49.6%), Angular (36.9%), React (27.8%), .NET Core (27.2%), fiind urmat de Spring, Django, Cordova, TensorFlow, Xamarin, SPark, Hadoop și Torch/PyTorch.

La capitolul baze de date, topul preferințelor se deschide cu MySQL (58.7%), SQL Server (41.2%), PostgreSQL (32.9%), MongoDB (25.9%), SQLite, Redis, Elasticsearch, MariaDB, Oracle, Microsoft Azure.

Fericirea vine o dată cu numărul de monitoare de pe birou

Cei mai mulți dintre programatorii care au participat la cercetarea StackOverflow folosesc 2 monitoare (51.1%), 31% au pe birouri unul singur și peste 14% folosesc 3 monitoare.

Care sunt valorile care ghidează specialiștii în programare?

Cei mai mulți dintre participanții la studiu au menționat ca fiind extrem de important pentru ei posibilitatea de a avansa, de a-și depăși condiția este obiectivul principal (33.9%), în timp ce peste 25% și-ar dori ca în viitorul foarte apropiat să dezvolte un business în calitate de antreprenori.  Doar 6.6% își doresc să ocupe poziția de Product Manager pentru un produs Tech.

Salariile programatorilor

O medie generală a salariilor programatorilor, la nivel global, indică suma de 55.000 de dolari încasați anual, cu o sumă aproape dublată pentru developerii din Statele Unite ale Americii, în timp ce state precum Israel (91.000 $) sau Olanda (94.000$) depășesc cu mult media globală.

Sunt privilegiate, din punctul de vedere al salariilor, poziții precum Engineering Manafer, DevOPs Specialist, Data Scientist or Machine Learning specialist, Data or Business Analyst, Full Stack Developer sau BackEnd Developer.

Sursa fotohttps://insights.stackoverflow.com/survey/2018/#salary 

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Soft Net Consulting şi Postis - parteneriat pentru a simplifica transformarea digitală a comerțului

SoftNet Consulting, cel mai mare dezvoltator de servicii IT pentru afaceri din regiunea de vest a României și Postis, primul start-up LogTech din România anunță un parteneriat strategic pentru simplificarea transformării digitale a activităților de comerț.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Succesul companiilor de distribuție depinde de acuratetea și eficiența informațiilor de care dispune managementul, de controlul costurilor și satisfacția clienților. Permanenta presiune impusă de clienți impun implementarea și utilizarea unui sistem de management în cadrul depozitelor, care să permită automatizarea proceselor de efectuare a operațiunilor de recepție, livrare ș...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Kaspersky Lab protejează companiile care folosesc tehnologia blockchain împotriva atacurilor cibernetice și a fraudei

Kaspersky Lab a lansat noi pachete de servicii destinate companiilor care lucrează în industria blockchain și în cripto-economie. Proiectele de atragere de capital (ICO / STO) și casele de schimb de criptomonede au acum la dispoziție servicii personalizate, cum ar fi evaluarea securității site-ului și a aplicațiilor, training în domeniul securității, protecție îm...

Citește articolul arrow_forward