S-a lansat aplicatia mobila pentru nevazatorii din Romania care circula cu metroul

03 august 2017

O aplicaţie ce poate fi instalată pe telefonul mobil a fost lansată joi în sprijinul celor peste 6.000 de persoane cu deficienţe de vedere care trăiesc în Bucureşti, care le va ghida şi ajuta să se deplaseze fără însoţitor şi în siguranţă atunci când circulă cu metroul.

S-a lansat aplicatia mobila pentru nevazatorii din Romania care circula cu metroul

Aplicaţia Tandem Acces este pusă la dispoziţia nevăzătorilor de Asociaţia Tandem şi Fundaţia Orange în parteneriat cu Metrorex.

Aplicaţia va putea fi instalată pe telefonul mobil, pe platformele iOS şi Android, iar în interiorul celor 53 de staţii de metrou au fost instalaţi beaconi (dispozitive bluetooh) în punctele de interes - scări, turnicheţi de acces, intersecţii.

Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor şi comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicaţiei, care le transmite mesaje nevăzătorilor.

Aplicaţia poate fi descărcată gratuit, iar ca aceasta să funcţioneze trebuie activate bluetooth-ul şi conexiunea la internet, iar atunci când persoana nevăzătoare se apropie de unul dintre dispozitive, beaconul emite un semnal sonor, uşor de identificat, pentru a o localiza, iar pe telefon apare un mesaj care îi va spune unde se află şi în ce direcţie să se îndrepte pentru a ajunge pe peronul dorit sau pentru a ieşi din staţie.

Aplicaţia trebuie deschisă în momentul în care persoana nevăzătoare intră la metrou. Aceasta este identificată de unul dintre cei 1.000 de senzori instalaţi în toată reţeaua metroului şi este ghidată prin mesaje vocale (citite cu ajutorul unui voice-over), care o îndrumă către direcţia dorită, o avertizează cu privire la prezenţa scărilor.

Sistemul a fost conceput de Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Tandem, el însuşi nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficienţe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoţitor şi fără a depinde de cei din jur.

"Asociaţia Tandem pune la dispoziţie primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficienţe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilităţi nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori, ca nevăzător, am evitat să călătoresc cu metroul din cauza faptului că nu cunosc topografia tuturor staţiilor. Sper ca alte persoane aflate în situaţia mea să profite de Tandem Acces şi să depăşească temerile şi obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut", a spus Florin Georgescu.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward