Experții în securitate cibernetică de la Kaspersky avertizează asupra faptului că programele de tip stalkerware sunt subestimate

26 Dec 2019

Pe 26 decembrie începe cel de-al doilea sezon al serialului „You”, pe Netflix.

Experții în securitate cibernetică de la Kaspersky avertizează asupra faptului că programele de tip stalkerware sunt subestimate

Povestea: Bibliotecarul Joe Goldberg, care dezvoltă o obsesie pentru clienta sa, Guinevere Beck, o urmărește în toate modurile imaginabile și chiar o omoară la sfârșit. Cu un subiect ce ar fi un coșmar în realitate, serialul și-a atras, totuși, un număr considerabil de fani.

Cu toate acestea, stalking-ul este o problemă gravă care se răspândește din ce în ce mai mult în mediul digital. Așa numitele programe de tip stalkerware - software de spionaj instalat în secret pe smartphone-ul unei victime – le permit atacatorilor să invadeze viața privată a unei alte persoane. Aceste programe pot fi achiziționate, iar utilizarea lor este în creștere: conform analizelor Kaspersky, în perioada ianuarie - august 2019 a existat o creștere aproape dublă, de 83% în încercările de instalare a programelor stalkerware în Romania (de la 68, pe tot parcursul anului 2018, la 128, în primele 8 luni din 2019).

David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky, comentează pericolul în creștere:

„Programele de stalkerware sunt mai răspândite decât s-ar putea crede. Acestea rulează în fundal fără ca persoana afectată să observe nimic. După instalare, făptuitorul poate accesa știri, fotografii, rețelele de social media, date de localizare geografică și înregistrări audio sau de pe camera video - în unele cazuri chiar și în timp real. Ceea ce captivează când avem un actor atrăgător într-un serial TV este o problemă serioasă în viața reală și o amenințare serioasă pentru multe femei, dar și pentru bărbați. Din acest motiv, am început recent să colaborăm cu numeroși parteneri, ca parte a inițiativei „Coaliția împotriva Stalkerware”, pentru a atrage atenția asupra pericolelor asociate fenomenului stalkerware și pentru a ajuta persoanele afectate.”

Coaliția împotriva Stalkerware se pune pe treabă

În afară de Kaspersky, alte nouă companii și asociații de renume, printre care Avira, the Electronic Frontier Foundation, the European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA, CyberDefense, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape și Weißer Ring, s-au alăturat inițiativei pentru protecția împotriva software-ului de spionaj. Acest nou grup de lucru activ la nivel mondial își pune laolaltă expertiza în domeniile de asistență pentru victime și securitate cibernetică pentru a oferi cel mai bun ajutor posibil utilizatorilor afectați de stalkerware.

Kaspersky: Cum să vă protejați de stalkerware

  • Blocați instalarea programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului.
  • Nu transmiteți niciodată parola sau codul de acces al smartphone-ului către terți, chiar dacă sunt persoane de încredere.
  • Nu stocați niciodată fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitiv, deoarece acestea ar putea compromite confidențialitatea.
  • Modificați imediat toate setările de securitate de pe toate dispozitivele odată ce ați încheiat o relație. Foștii parteneri pot încerca să fure informații personale pentru a manipula deținătorii.
  • Verificați toate aplicațiile utilizate pe dispozitiv pentru a determina dacă au fost instalate programe suspecte fără permisiune.
  • Folosiți o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Internet Security for Android, care notifică imediat utilizatorii atunci când se încearcă instalarea de programe spyware comerciale.
  • Cei afectați de hărțuire sau în căutare de ajutor în acest sens ar trebui să contacteze organizații de specialitate pentru asistență profesională

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit rezultatelor financiare ale companiei în 2012, înainte de a fi auditate, profitul a crescut cu 3%, în comparație cu anul anterior și a ajuns la 628 milioane de dolari. Kaspersky Lab este în prezent cel mai mare furnizor privat de soluții de securitate endpoint din lume.  

Kaspersky Lab este o companie internaţională cu operaţiuni în peste 200 de ţări la nivel mondial. Birourile centrale se află în Moscova, Rusia, iar compania este înregistrată în Marea Britanie. Kaspersky Lab are în prezent peste 2.800 de angajaţi, cu toţii specialişti calificaţi. Compania deţine birouri locale în 29 de ţări, iar produsele şi tehnologiile Kaspersky oferă protecţie pentru peste 300 de milioane de utilizatori și peste 250.000 de companii, la nivel global. Compania furnizează o gamă variată de produse și soluții pentru diferite tipuri de clienți, punând un accent important pe marile companii, precum şi pe afacerile mici și mijlocii. 

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Veeam: Managerii IT se simt din ce în ce mai vulnerabili în fața atacurilor cibernetice și a altor dezastre

Raportul Veeam privind tendințele în protecția datelor în 2023 arată că bugetele pentru backup-ul datelor vor continua să crească pentru a se alinia cu nevoia tot mai mare de coerență și fiabilitate pentru protecția datelor...

Citește articolul
Softlead

Previziuni în securitate cibernetică pentru 2023

Comunitatea de securitate cibernetică lucrează intens la tehnologii și soluții care vor proteja oamenii și companiile în 2023 și în anii următori. În pregătirea funcționalităților capabile să depisteze amenințările...

Citește articolul
Softlead

Softlead lansează un eBook dedicat digitalizării companiilor de construcții din România

Descarcă gratuit cel mai nou material de tip eBook dedicat digitalizării companiilor de construcții din România.

Citește articolul