De la infractorii cibernetici, la propriul guvern, angajatori și chiar membrii familiei, oameni sunt îngrijorați în legătură cu cine le-ar putea accesa viața online

17 ianuarie 2019

De la infractorii cibernetici, la propriul guvern, angajatori și chiar membrii familiei, oameni sunt îngrijorați în legătură cu cine le-ar putea accesa viața online

De la infractorii cibernetici, la propriul guvern, angajatori și chiar membrii familiei, oameni sunt îngrijorați în legătură cu cine le-ar putea accesa viața online

Un studiu efectuat în rândul companiilor de dimensiuni medii și al utilizatorilor individuali arată că mulți sunt confuzi și nu au încredere în nimeni când vine vorba de intimitatea și securitatea datelor lor online. Cercetarea Kaspersky Lab, care a acoperit șase țări din Europa și America de Nord, a arătat că oamenii se tem că hackerii, guvernele proprii și cele străine, angajatorii și chiar prietenii și familia le-ar putea accesa datele online și se gândesc cum i-ar putea împiedica.

Studiul independent, comandat de Kaspersky Lab și realizat de Applied Marketing Research, a avut un eșantion de 600 de companii mijlocii cu angajați în domeniul securității IT, precum și 6000 de utilizatori individuali, cu soluții de securitate instalate pe dispozitivele lor, provenind, în proporții egale, din Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și SUA.

Principalii intruși au fost, deloc surprinzător, considerați infractorii cibernetici – 45% dintre companii și 47% dintre utilizatorii individuali sunt preocupați să își protejeze datele de atacuri malware. Acest lucru este urmat îndeaproape de dorința de a se proteja de propriul guvern (36% și, respectiv, 33%) și guverne și companii străine (30% și 26%). Un respondent din trei din rândul companiilor (29%) se teme că angajatorul său i-ar putea obține datele online, în timp ce un sfert (26%) dintre utilizatorii individuali se tem că familia le-ar putea accesa datele.

Aceste temeri s-au extins în aria securității cibernetice, existând o confuzie generalizată în legătură cu informațiile pe care furnizorii de soluții le-ar putea accesa. Numeroși respondenți se tem că furnizorul lor le-ar putea colecta datele online, opiniile, localizarea și obiceiurile de navigare pe Internet și apoi să transmită aceste informații unor entități străine. Însă, vasta majoritate (87% dintre companii și 82% dintre persoanele fizice) au încredere că furnizorul lor de securitate se comportă etic în ceea ce privește colectarea și utilizarea datelor lor.

Rezultatele sugerează că actualul context din securitatea cibernetică a creat, atât pentru companii, cât și pentru utilizatorii individuali, un mediu de frică, incertitudine și îndoială, care i-a determinat pe mulți să nu mai aibă încredere în nimeni în mediul online.

„Rezultatele ne oferă noi dovezi că tehnologiile și software-ul sunt o cutie neagră pentru multe companii”, spune Anton Shingarev, VP of public affairs, Kaspersky Lab. „Acestea nu știu cum funcționează ele, ce este înăuntrul lor, ce date sunt colectate și cum sunt stocate. Prin urmare, nu au încredere în furnizori. Cred că este o situație inacceptabilă și, ca industrie, trebuie să ne asigurăm că oamenii înțeleg exact ce facem și ce nu ar face niciodată un furnizor de securitate. Acest lucru ar trebui dublat de acțiuni permanente care să crească fiabilitatea, flexibilitatea și securitatea produselor noastre și să demonstreze transparența lor. În ceea ce ne privește, toate acestea sunt integrate în Inițiativa noastră Globală pentru Transparență, un program menit să reconstruiască încrederea în securitatea informațiilor.”

Alte rezultate ale cercetării:

  • Dreptul la viață privată pare să fie considerat unul fundamental pentru toată lumea: 46% dintre companii și 51% dintre consumatori cred că furnizorul de securitate cibernetică nu ar trebui să împărtășească datele private ale unui utilizator cu guvernul, în probleme care țin de securitatea națională, ci decizia ar trebui luată în funcție de circumstanțe.
  • Cercetarea sugerează, de asemenea, că unele lucruri sunt mai importante pentru companii și utilizatori individuali decât țara de unde provine compania respectivă: 55% dintre companii și 66% dintre persoanele fizice spun că un guvern ar trebui să aibă relații comerciale cu firma care oferă produsele și serviciile cele mai bune, chiar dacă este una străină. În mod surprinzător, procentul crește la 82%, respectiv 78%, atunci când este vorba de domenii de importanță critică, precum siguranța națională.

Profesorul Milton Mueller, Georgia Institute of Technology School of Public Policy, Internet Governance Project, adaugă: „Acest studiu abordează legătura dintre naționalism, securitatea națională și încrederea în furnizorii de servicii de Internet. Unele rezultate privind atitudinile companiilor și ale utilizatorilor față de rolul guvernelor în securitatea cibernetică sunt surprinzătoare. De exemplu, a fost fascinant să vedem cât de mulți utilizatori cred că guvernul lor ar trebui să aleagă cel mai bun furnizor de produse/servicii din domeniul securității, indiferent din ce țară provine. De asemenea, a fost interesant de văzut că oamenii se tem mai degrabă că datele lor vor fi interceptate de propriul guvern decât de guverne străine.”

Un raport ce rezumă principalele rezultate ale cercetării Limitele încrederii: intimitatea și protecția în spațiul cibernetic, este disponibil aici.

Kaspersky Lab este unul dintre furnizorii de soluții de securitate informatică cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. În prezent, compania este una dintre cele mai importante patru companii de securitate IT*, continuând să-și îmbunătățească poziția pe piață. Potrivit rezultatelor financiare ale companiei î...

Află mai multe
Aplicații software recomandate

Kaspersky Anti-Virus 2015 vă oferă tehnologii antivirus esențiale pentru PC-ul dumneavoastră cu o protecție in timp real bazată pe cloud - pentru cele mai noi amenințări de tip malware. Lucrând in fundal - cu un scan inteligent si ...

Citește tot arrow_forward

Kaspersky Internet Security 2015 combină o arie vastă de tehnologii ușor de folosit și riguroase pentru a vă proteja de orice tip de malware, dar si de amenințările existente pe Internet - inclusiv cybercriminalii care încearcă să vă ...

Citește tot arrow_forward

Kaspersky Small Office Security este o soluție special creată pentru microintreprinderi. Oferă o protecție de nivel înalt pentru PC si server, fiind ușor si rapid de instalat, configurat si utilizat. De asemenea, puteți administr...

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Gartner: 50% dintre clinici și spitale vor investi în RPA în următorii 3 ani

La nivel global, obiectivele de optimizare a costurilor și a resurselor post pandemia cu COVID-19 vor grăbi adopția tehnologiilor de automatizare robotizată a proceselor (RPA).

Citește articolul arrow_forward
Softlead

6 aplicații software recomandate companiilor ce au între 50-100 de angajați

Specialiștii recomandă ca în perioadele dificile, cum ar fi cele de recesiune sau de pandemie, obiectivele organizaționale să se concentreze în special asupra eficientizării resurselor interne și creșterii productivității.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Numărul utilizatorilor afectați de malware financiar a crescut cu 7% în H1 2019, ajungând la 430.000

Cercetătorii Kaspersky au descoperit că 430.000 de utilizatori s-au confruntat cu programe malware create pentru a fura bani și criptomonede, în prima jumătate a anului 2019 - cu șapte procente mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Peste o treime (30,9%) dintre cei afectați sunt companii - dublul cifrei din prima jumătate a anului 2018 (15,3%)....

Citește articolul arrow_forward