Cum arată harta programatorilor români?

26 august 2015

Brainspotting publică cel mai nou raport al industriei de talent management din cadrul domeniului IT&C, valorificând date culese din peste 100 de companii angajatoare și 20.000 de angajați. 

Cum arată harta programatorilor români?

Brainspotting publică cel mai nou raport al industriei de talent management din cadrul domeniului IT&C, valorificând date culese din peste 100 de companii angajatoare și 20.000 de angajați. 

Care sunt cele mai importante skill-uri pentru un angajator din România, care este nivelul de creștere al companiilor, ce trebuie să știe fiecare angajat despre mediul extrem de competitive pe care îl lansează industria tehnologică?

Într-un rezumat, Brainspotting punctează cele mai importante tendințe ale anului 2015, ca răspunsuri inițiale pentru întrebările menționate:

  • Java este cel mai apreciat skill al pieței dezvoltatorilor, beneficiind de numărul record de oferte de job-uri începând cu anul 2015 (40-50% dintre cerințele unui job în domeniu includ Java)
  • Se observă un trend în creștere în ceea ce privește lucrul în start-up-uri sau în companii mici de IT.
  • Posibilitatea de a lucra de acasă sau din spații special destinate activităților profesionale, cum sunt hub-urile, reprezintă un aspect tot mai des întâlnit
  • Companiile arată o disponibilitate tot mai mare în a deschide birouri secundare în provincie (Craiova, Târgu-Mureș, Galați)
  • Companiile susțin tot mai mult ideea investirii în training-uri și specializări.

România este, cu siguranță, țara despre care se va auzi tot mai mult în domeniul tehnologic. Există cerere (aproximativ 3000 de job-uri disponibile în orice moment), există companii în continuă dezvoltare, peste 50 dintre cele mai importante nume din domeniu planifică extinderea în afara țării pentru următorii 2 ani. Ce se întâmplă, însă, cu forța de muncă?

În România, se poate vorbi despre un număr de peste 100.000 de profesioniști în domeniul IT&C la nivel national. Pregătirea educațională include top 5 universități de profil, 59 de profile specializate din cadrul facultăților și 174 de colegii. De asemenea, mai mult de 90% dintre aceștia sunt vorbitori de limbă engleză, fapt ce ajută extrem de mult în contextul externalizării proiectelor, a colaborărilor și parteneriatelor internaționale.

Capitala țării concentrează cea mai mare parte a companiilor de top din domeniu și a dezvoltatorilor. De asemenea, tot mai multe branduri își crează departamente interne de IT, venind cu soluții dedicate din interior.

Din punctul de vedere al salariilor, programatorii, project managerii, team leaderii sau managerii din produs din domeniu își păstrează o poziție de top și extrem de râvnită de multe alte segmente de activitate. Pentru pozițiile de senior și de top management, se adaugă beneficii semnificative cum ar fi bonusuri, program flexibil, acces la proiecte internaționale ce asigură o creștere constantă, posibilitatea de a lucra de acasă sau din alte spații, departe de birou, precum și multe altele.

Pentru pozițiile de execuție, cele mai solicitate beneficii cuprind asigurarea medicală, finanțarea cursurilor sau a training-urilor de perfecționare, program de lucru flexibil, tichete de masă, abonamente la wellness.

Mai multe informații pot fi regăsite în raportul complet publicat de Brainspotting aici

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Kaspersky prezintă o soluție cloud creată pentru a contracara trișatul în domeniul eSports

Kaspersky a făcut primul pas în protejarea fair play-ului în domeniul eSports: compania a introdus o versiune beta a noii sale soluții Kaspersky Anti-Cheat pentru a ajuta organizatorii să combată trișorii. Cu această nouă ofertă cloud, Kaspersky detectează în timp real tentativele de a trișa și furnizează rapoarte automate clientului, care poate apoi să ia o decizie ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

SAP Business One HANA, tranzacţional şi analitic într-o singură platformă

Dacă aveţi în plan implementarea SAP Business One, trebuie să decideţi ce versiune a sistemului ERP alegeţi. În funcţie de tipul bazei de date, aveţi două opţiuni: SAP Business One pentru Microsoft SQL (baza de date relaţională standard) sau SAP Business One pentru SAP HANA (baza de date pe tehnologie in-memory computing). 

Citește articolul arrow_forward
Softlead

De ce e nevoie de normarea industriei de robotică?

Era digitală înseamnă, printre multe altele, şi automatizarea extinsă a proceselor robotice (RPA). Tehnologia scuteşte oamenii de efectuarea unor ore nenumărate de sarcini repetitive şi secvenţiale, fără o mare valoare adăugată. Însă aceşti “boţi” care definesc automatizarea nu înseamnă şi scutirea de existenţa unor ameninţări de natură informatic...

Citește articolul arrow_forward