LiveTech: Comparație între platformele de minat bitcoin sau alte crypto-valute

07 decembrie 2017

În ultima vreme fenomenul crypto-valutelor a prins din ce în ce mai multă amploare. Una din metodele prin care oamenii îl exploatează e printr-un fenomen numit “mining” sau minat, prin care oamenii folosesc puterea de procesare a computerelor pentru a obține crypto-monede.

LiveTech: Comparație între platformele de minat bitcoin sau alte crypto-valute

O variantă e reprezentată de construirea unor sisteme monstru cu multe plăci video sau sisteme specializate numite ASIC-uri. O altă variantă este achiziția de putere de procesare în cloud. Dar care din ele este cea mai eficientă?

Minat în cloud vs minat cu hardware propriu

Ambele strategii au avantaje și dezavantaje, și este important să le cunoaștem pentru a alege varianta cea mai potrivită situației noastre particulare.

Avantaje pentru minatul cu rig-uri (hardware popriu):

 • hardware-ul poate fi oricând valorificat în cazul în care se prăbușeste piața de bitcoin. Din acest punct de vedere mulți o văd ca pe o investiție cu risc foarte mic.
 • libertatea totală de a alege ce monedă minezi, ce pool etc. Dacă o monedă nu mai este profitabilă poți oricând mina o alta

Dezavantaje la minatul cu rig-uri

 • Cost inițial mare. Un rig care să fie destul de puternic costă minim 6000 de lei
 • Costurile aferente energiei electrice. Un rig consumă minim 1000w și trebuie să meargă 24/24
 • Discomfortul creat în casă. Rig-ul produce multă căldură și mult zgomot.
 • Set-up și mententanță. Trebuie să știi să faci întreg setup-ul și să îl repari în caz că se strică ceva. Dacă pentru setup există multe tutoriale, partea de mentenanță poate fi dificilă. Plăcile video și sursele se ard când sunt folosite 100% constant.
 • Greu de scalat. În caz că decizi să investești mai mulți bani în asta o sa ai nevoie de mult spațiu și din ce în ce mai mult timp alocat mentenanței. Cu cât vrei mai mult, cu atât o sa consume mai mult timp.

Avantaje la minatul in cloud:

 • Poți începe cu o sumă foarte mică. Eu am inceput cu 12$ pe hashflare
 • Costul din platforma este final și achitat o singură dată
 • Nu creează discomfort în casă
 • Se ocupa altcineva de mentenanță și set-up. Platformele asigură uptime 100%
 • Este foarte ușor de scalat. Necesită câteva click-uri și se intamplă imediat
 • Platforma se ocupă să aibă cel mai eficient hardware pentru minat

Dezavantaje la minatul in cloud:

 • Nu deții hardware-ul. Dacă pică piața crypto, sau site-ul căruia i-ai dat banii dispare, ramai cu ochii in soare.
 • Nu poti alege fix ce sa minezi. Diferite platforme oferă mai multe sau mai puține variante pe zona asta. Majoritatea aleg să mineze automat cea mai profitabilă monedă și să o convertească într-una aleasă de tine.

În opinia mea, dacă ai încredere că piața de crypto va crește în continuare, miningul în cloud este câștigatorul clar, cu mențiunea că trebuie sa fii atent ca platforma pe care o alegi sa fie una serioasă. Eu am am ales 2 platforme pe care le-am comparat pe o perioada de 3 luni.

Genesis Mining vs HashFlare

Pe 28 august mi-am deschis un cont atât pe genesis mining cât și pe hashflare, unde am investit suma minimă pe fiecare dintre platforme. Mai jos sunt rezultatele fiecărei platforme după 3 luni de minat.

Genesis mining

Am cumpărat un pachet de minat monero de 60 H/s care la momentul respectiv a costat 50$. Acum, cel mai mic pachet e de 1000 H/s și costă 830$.

 • Ca să poți scoate banii au niște sume minime destul de mari. La monero este 0.4 monero. Va dura aprope un an să ajung acolo
 • Poți alege în ce monedă să fii plătit. Se mineaza tot în moneda pe care ai ales-o, dar sistemul îți convertește automat în ce moneda vrei. Am folosit conversia din XMR în BTC pentru ca e payout mai mic
 • Nu e foarte clar cât ai minat pana ce ajungi la acel buyout minim. Nu apare informația nicăieri în platformă. Ca să scot datele de mai jos, a trebuit să fac agregari în excel după rapoartele zilnice
  XMR BTC
 Hashpower 60 H/s  
 1 Crypto (USD) 293 12630
 Crypto total 0.05790174 0.00071546
 USD total 16.96 9.04
 Crypto medie/zi 0.001109 0.00001589
 USD medie/zi 0.32 0.20
 Zile de minat 49 45
 Payout minim Crypto 0.4 0.002
 Zile până la payout 360 125
 Amortizare investiție (zile) 153 248

 

În 90 de zile am făcut 26 de USD, aproximativ la jumatate din cat am investit. Din calculele inițiale reieșea că o sa îmi scot investiția în aproximativ un an. Creșterea prețului monedelor pare că o să scadă termenul la jumătate.

Puteți cumpăra pachetele de la genesis mining de aici. De asemenea, dacă folosiți codul “5hPCcA” în momentul checkout-ului, veți avea o reducere de 3% care va crește randamentul. Momentan au disponibile doar pachete de minat pe monero. Pentru a estima ce venituri veți avea, folosiți calculatorul acesta.

Hashflare

Este a doua platformă pe care am încercat-o, care necesită o sumă minimă mai mică, de doar 12$. Cu 12$ am cumparat 0.1 TH/s în algoritmul SHA-256. La hashflare cumperi un algoritm, iar ei minează cea mai profitabilă monedă din algoritmul respectiv. Algoritmul SHA-256 este folosit de bitcoin, bitcoin cash și altele.

 • Vezi foarte clar cât ai produs în fiecare zi și cât ai adunat
 • Ai opțiunea să faci payout oricând
 • Poți reinvesti automat profitul
 • Platformă intuitivă
 • Poți alege pool-ul de minare în care să iți aloci puterea
 • Poti să începi cu 15$
  BTC
 Hashpower 0.1TH/s = 100GH/s
 1 Crypto (USD) 12630
 Crypto total 0.00151689
 USD total 19.15
 Crypto medie/zi 0.00002186
 USD medie/zi 0.27
 Zile de minat 99
 Payout minim Crypto N/A
 Zile pana la payout N/A
 Amortizare investitie (zile) 43

Se poate observa că în 90 de zile nu doar ca mi-am scos banii investiți, dar am și câstigat 50%. Am decis să folosesc funcția de reinvestire automată, astfel încât acum am 0.22 TH/s pentru 12$. Pentru a vă decide ce algoritm e cel mai profitabil puteți folosi acest calculator

Din punctul meu de vedere, Hashflare și algoritmul SHA-256 reprezintă o oportunitate foarte bună în acest moment. Voi investi mai mult la ei în perioada următoare. Puteți să cumpărați putere de procesare de la ei de aici

Concluzie

E important să vă faceți singuri calculele și să alegeți un pachet potrivit. Nu există nicio certitudine că urmatoarele 3 luni vor fi la fel ca ultimele 3 luni. Dacă urmăriti să testati apele, opinia mea este să mergeți pe hashflare. Daca vreti să investiți masiv, genesis are un renume mai puternic.

Grafice

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward