Astăzi, RPA este folosit de doar 19% dintre specialiștii din departamentele financiare, așteptându-se o creștere masivă în următorii 2 ani, procentul ajungând la 73%.
Această oportunitate are la bază diferențele de eficientizare a proceselor de lucru în raport cu metodele tradiționale, unde RPA permite automatizări de procese sau module ale acestora într-un mod mult mai rapid.
Gartner le recomandă specialiștilor din domeniul financiar să identifice acele procese și mecanisme care pot fi standardizate și automatizate, urmând a fi implementate într-o formulă definită prin eficiență.
Previzune: Automatizarea robotizată a proceselor – un nou trend al industriei fashion
Atunci când vorbim despre RPA, cu siguranță, vorbim despre atribute care vizează flexibilitatea, capacitatea de adaptare în ritmul deja descris de fluxurile de producție sau de ordin organizațional. Toate acestea converg în rapiditatea integrării beneficiilor reale în fiecare industrie în parte:
- Identificarea rezultatelor încă din prima zi a implementării
- Excluderea posibilității de duplicare a unor activități
- Anularea scenariului în care procesul de standardizare ar putea duce către schimbări ale paradigmelor, proceselor sau fluxurilor de lucru, ca o adaptare inversă a resurselor umane conform cu tehnologiile existente.
- Redefinirea modelelor de lucru și a framework-urilor organizaționale
- Anularea activităților repetitive efectuate manual, ceea ce se reflectă în reduceri semnificative de resurse
RPA în cifre:
- Posibilitatea reducerii cu până la 50% a costurilor salariale
- Creștere cu 26% a încasărilor per angajat
- Scăderea cu 10% a costurilor operaționale
- Automatizarea cu până la 47% a activităților organizaționale
- Creșterea productivității cu până la 40%
- Menținerea unui sistem de competitivitate: 55% dintre manageri intenționează să folosească Machine learning și AI (artificial intelligence) în viitorul apropiat