Cum poate fi crescută eficiența în companiile de producție cu ajutorul aplicațiilor software de tip RPA (Robotic Process Automation)?

22 oct. 2023 22 oct. 2023

Tehnologia RPA (Robotic Process Automation) are ca principal rol automatizarea activităților repetitive, ajutând echipele de lucru să devină mai eficiente, mai performante și mai creative.

Cum poate fi crescută eficiența în companiile de producție cu ajutorul aplicațiilor software de tip RPA (Robotic Process Automation)?

Ce este Robotic Process Automation (RPA)?

Tehnologia RPA (Robotic Process Automation) are ca principal rol automatizarea activităților repetitive, ajutând echipele de lucru să devină mai eficiente, mai performante și mai creative.

În industria de producție, RPA aduce o serie de avantaje semnificative prin automatizarea sarcinilor precum prelucrarea datelor, verificarea loturilor rezultate, managementul și operarea liniilor de producție, gestionarea stocurilor și monitorizarea calității produselor.

Beneficiile automatizării proceselor robotizate în industria de producție

BPA, numit și Business Process Management (BPM), este o strategie de automatizare care cuprinde diverse tehnici și tehnologii de management. Acestea pot include planuri organizaționale de ansamblu, planuri de acțiune specifice angajaților și pluginuri software care vă îmbunătățesc tehnologia existentă.

În automatizarea producției, BPA poate ajuta la conectarea punctelor dintre RPA, AI și IDP. Această adăugare vă permite să automatizați complet procesele end-to-end care includ sarcini efectuate de om în plus față de pașii automatizați de celelalte tehnologii pe care le-am discutat.

Sarcinile care necesită performanță umană vor fi atribuite automat unui utilizator, rol sau coadă, iar sistemul le va urmări performanța acestei sarcini, creând date de urmărire legate de proces care pot fi utilizate pentru a diagnostica blocajele și alte probleme ale procesului.

Principalele beneficii ale automatizării proceselor robotizate în producție/fabrici:

  • Reducerea costurilor operaționale cu până la 40%
  • Creșterea capacității de previzionare (a cheltuielilor, a încasărilor, a stocurilor)
  • Control sporit asupra proceselor
  • Performanța optimizată a angajaților
  • Timp de nefuncționare semnificativ mai mic și calitate crescută
  • Creșterea flexibilității în echipe
  • Creșterea calității.

Rolul și aplicabilitatea aplicațiilor software RPA în industria de producție:

  • Gestiunea stocurilor. Întrucât orice fabrică operează cu stocuri de materii prime, este necesară automatizarea fluxurilor de la producția propriu-zisă la poziționarea la raft (Point of Sales).
  • Procesarea facturilor. Considerată a fi o activitate repetitivă, care nu presupune competențe de creativitate, managementul facturilor poate fi eficientizat într-o fabrică prin implementarea aplicațiilor software de tip RPA, care pot citi informații din alte documente cu ajutorul tehnologiei OCR, pot converti datele într-un format dat, pot verifica dacă există documente duplicate sau pot efectua operațiuni de editare, stornare sau verificări între facturi și comenzi.  
  • Întocmirea listei de necesar de materiale (Bill of Materials – BOM). Acesta este una dintre activitățile-cheie ale industriei de manufactură/producție, de care depinde bunul mers al lansării produselor pe piață și de comercializarea lor. Necesarul de materiale este un document crucial, ce constă în înregistrarea generală a materialelor și componentelor necesare pentru a crea un nou articol. Documentul trebuie să fie actualizat în permanență și trebuie să fie accesibil în toate departamentele în care lucrează responsabilii de achiziții/refacerea stocurilor. Acesta conține evidența materiilor prime, a subansamblurilor, a ansamblurilor intermediare, a componentelor cheie, a pieselor și a cantităților din fiecare componentă necesare pentru fabricarea produsului final.

Roboții RPA sunt programați să preia date despre anumite produse sau elemente și să reproducă pașii umani de care ar avea nevoie pentru a genera o listă de materiale. Ca rezultat, se asigură că un nou produs este construit rapid și fără erori.

  • Automatizarea activităților administrative. Fluxurile de producție au o mulțime de activități repetitive de ordin administrativ, care includ: înregistrarea și arhivarea documentelor, managementul agendelor, răspunsul la solicitări de tip întrebări frecvente (FAQ), previzionarea apariției problemelor tehnice. Procedurile și modul de operarea al acestora poate fi gestionat eficient cu ajutorul soluțiilor software de tip RPA.
  • Comunicarea cu furnizorii. Comunicarea de zi cu zi între furnizori, clienți și forța de muncă internă necesită o cantitate mare de efort manual. De exemplu, pentru a răspunde la o întrebare despre starea mărfurilor expediate, un reprezentant al serviciului pentru clienți poate avea nevoie să găsească comunicarea prin e-mail, să urmărească starea expedierii în sistemul ERP, să trimită o actualizare clientului și să închidă cazul.

Soluțiile software de tip RPA pot prelua întregul proces prin deschiderea e-mailului, citirea textului, descărcarea atașamentelor, conectarea la portalul ERP (Enterprise Resource Planning), determinarea stării expedierii, răspunsul clientului și trecerea la următorul e-mail al clientului.

Întregul proces nu necesită intervenție umană, cu excepția evenimentelor neașteptate. O astfel de automatizare poate elimina până la 65% din efortul manual, permițând angajaților să rezolve mai multe întrebări ale clienților în mai puțin timp.

Robotic Process Automation (RPA) are un rol semnificativ în transformarea industriei de producție. Aplicațiile software de tip RPA aduc eficiență, control și automatizare într-o varietate de activități legate de producție, de la gestionarea liniei de asamblare și a calității produselor la planificarea și programarea producției. Cu beneficii semnificative în ceea ce privește costurile, calitatea și flexibilitatea, RPA reprezintă viitorul industriei de producție, asigurându-se că companiile pot rămâne competitive și pot satisface cerințele tot mai complexe ale pieței actuale.

Vrei să planifici un demo pentru a vedea care este aplicabilitatea soluțiilor software RPA în compania ta? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected] cu o solicitare completă. 

 

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!