Azi poate că nu te simți presat să faci schimbarea asta sau crezi că nu ai timp. Dar un owner nu își gândește afacerea pentru azi, nu? Când vrei să faci pasul următor în business, un softulet de facturare nu mai e destul. Și nici un softulet de contabilitate nu mai poate să îți dea informațiile complete, care să te pună în poziția de a lua decizii sigure, pe termen mediu și lung.
Dar întâi să lămurim ceva important: digitalizarea e un proces complex, care presupune să îți echipezi afacerea cu tool-uri digitale, cum sunt softuri integrate, ERP sau nu, tool-uri digitale de măsurare a performanței și a trendurilor, să fii prezent în online. Dintre acestea, probabil că produsele care îți cresc eficientă și îți dau vizibilitatea cea mai mare sunt softurile integrate.
Echiparea afacerii cu un soft modern și integrat, cum este CIEL ERP, aduce beneficii reale, cum ar fi:
1. Eliberezi resurse existente
Adică eliberezi din timpul oamenilor tăi și îi direcționezi către ce e important pentru creștere. Am văzut așa mulți oameni care consumă ore pe săptămâna pentru a introduce date de două ori! Ce păcat, când în realitate, orice gest repetitiv din softuri poate fi automatizat.
Știi că facturile lunare se pot trimite fără intervenție umană? Sau că rapoartele se pot întocmi singure noaptea când tu și angajații tăi dormiți? Sau că datele introduse la vânzări, ajung la contabiliate și «bat» la final de luna cu o validare? Imaginează-ți că tu plătești un angajat full-time să introducă facturile manual, iar competitorii tăi fac asta în 30 de minute pe zi. Diferit, nu? Sunt doar câteva exemple de ce pot face automatizarile dintr-un soft pentru ține și afacerea ta.
Mai mult, acum există chiar și roboței care muncesc în locul angajaților, eliberând astfel timp prețios pentru că ei să ofere servicii mai bune clienților companiei. Cu ajutorul tehnologiei RPA, prezentî în softurile CIEL, automatizarile sunt acum și mai accesibile, însă de orice natură ar fi, hyper-automation este în creștere și va fi din ce în ce mai accesibilă.
2. Știi exact ce decizii să iei în afacere
Când vrei să scalezi, să faci pasul următor cu business-ul tău, nu vrei deloc să bajbai. Vrei să știi exact cum ai ajuns aici, ce te-a ajuns și unde, când te-ai împiedicat. Pe lângă experiență în sine, luciditatea pe care ți-o dau cifrele este must have. Sunt decizii care îți aduc satisfacție personală, altele care îți aduc imagine și altele care aduc bani. Că să le categorisesti așa, lucid, obiectiv, e nevoie să te uiți în analize, pe cifre deoarece rapoartele nu mint niciodată.
Cum ar fi să nu vezi care e produsul tău star sau să observi că produsul preferat de cei mai mulți clienți nu e și produsul care aduce cifra de vaznari cea mai mare ?! Cum ar fi să nu știi cât aduce un produs/serviciu și cât te costă resursele pe care le consumi că să îl vinzi?! Dacă te întrebi ACUM ce rate de profitabilitate ai pe fiecare serviciu în parte, ai putea răspunde? Ai avea un cash flow la îndemână? Dar o analiză de profit/pierderi care să îți dea răspunsul lămuritor?
Dacă vrei să faci pasul următor spre creștere, nu, nu e ok să îți suni contabilul să îți trimită ceva. Trebuie SĂ ȘTII ce se întâmplă în afacerea ta. Iar aceste analize sunt must have-uri lunare. De acolo poate veni DECIZIA corectă care să te ducă pe culmi înalte, pe care nici nu ți le-ai imaginat încă.
3. Funcționalități prețioase
Nu vrei să procedezi cu «merge și așa». Sigur că oamenii tăi pot face chitanțe de mâna. Sigur că te poți concentra pe câte vânzări ai și să faci copy/paște pentru a actualiza stocurile din backoffice, să fie la fel cu ce văd clienții în magazinul tău virtual. Dar vrei asta? Căci câtă vreme nu ieși din modul «nu fac pasul încă», nu va veni creșterea. Câtă vreme îți ocupi echipa cu lucru manual, nu vor avea inițiative moderne la ședințele lunare. Căci un creier ocupat cu taskuri mărunte nu va gândi soluții mari.
Uite câteva funcționalități dintr-un ERP care îți eliberează echipa de taskuri repetitive sau de muncă manuală:
- Functionalități specifice industriei tale – producție, inclusiv alimentară, servicii, retail, medical – toate au nevoi specifice, care pot fi preluate de soft: specificații legale pentru producția alimentară sau de alcool, de exemplu, sau pur și simplu procese organizate în mod unic de ține, în business-ul tău.
- Documentele către clienți se poți trimite fie automat, fie cu câteva clickuri – facturi, NIR-uri, avize, proforme, oferte de vânzare.
- Stocurile se actualizează automat, în spate și în timp real, oricâte puncte de lucru sau agenți de vânzare ai avea.
- Aplicații mobile pentru agenții de vânzări, care pot vinde oricât, de oriunde, fără greșeli, deoarece văd stocurile actualizate în timp real.
- Rețetă pentru orice: un produs, un pachet de servicii și costuri de producție, dar și profit pe fiecare.
- Informații vitale în timp real – care sunt furnizorii cei mai buni, care e produsul profitabil, care e agentul cel mai muncitor.
- Analize de vânzări și financiare, la un click distanță.
- Contabilul tău muncește mai repede, mai bine, are timp și energie să se gândească la îmbunătățiri când are un soft bun de Conta, nu doar livrează rapoarte la tine, respectiv la stat.
Toate aceste funcționalități se regăsesc în softul CIEL ERP, care poate fi customizat după nevoile afacerii tale.
4. Libertate pentru tine, să faci ca tine
Ai o viziune. Ea evoluează, odată cu ține, cu experiențele tale de om, de om de afaceri. Singurul care poate ține pasul cu ține, cu loialitate, este tehnologia. Și ea se schimbă, evoluează. Un soft potrivit ține pasul cu viziunea ta și o protejează. Căci unde vrei să ajungi și unde ești nu înseamnă același lucru. Cu un soft care urmează procesele tale de business, așa cum le gândești tu, în felul tău unic, poți să te asiguri că lucrurile se întâmplă your way. Poți decide pur și simplu cu setări inițiale – asta îți da control și diminuează spațiile gri, astfel încât oamenii tăi să nu aibă loc să facă lucurile contrar procedurilor. Ba mai mult, poți transpune procese exacte sau modus operandi în fluxuri de lucru customizate, pe care softul să le preia.
Iată câteva exemple lămuritoare:
- Poți avea un panou de drepturi de user și ghida accesul angajaților după cum vrei tu și consideri că e necesar
- Poți să automatizezi unul sau câte procese de business vrei și ai răbdare, penru a evita că oamenii să facă altfel decât e modus operandi din viziunea ta
- Poți pune notificări sau proceduri obligatorii, pentru a te asigura că echipa nu uită să facă ceva
- Poți vedea în timp sau zilnic, cum decizi, activitatea echipei, rezultatele zilnice și poți face previziuni, pentru a decide unde apeși accelerația
Sper că nu îți spui că sunt costuri mari. Sunt pe piață românească softuri integrate, absolut potrivite afacerii tale, care te vor costă câteva sute de euro pe an. Sigur, cu cât îți dorești mai multe functionlitati, mai multe customizări, va crește și costul. Însă în orice moment e afacerea ta, că te organizezi pentru creștere, că faci curat, că ești în creștere, că vrei să faci pasul următor spre un business sănătos, cu perspective atrăgătoare, ia în calcul că implicarea ta în procesul de alegere a softului e obligatorie. Doar e viziunea ta, nu?
Așa că, dacă vrei să faci lucrurile de calitate, cauți soluții adaptate, te implici și acorzi timp. Dacă încă nu ai o imagine clară despre unde vrei să ajungi, poți amână să folosești toate tool-urile pe care secolul acesta modern ni le pune la dispoziție că să lucrăm mai bine, mai frumos, mai repede. Căci creșterea se face cu știu, nu cu presupun, cu mă ocup acum, nu cu să văd când pot să preiau, cu mulțumim, în loc de vă cerem scuze.