5 Trenduri în digitalizarea eficientă a companiilor de construcții

18 oct. 2023 18 oct. 2023

Potrivit Softlead, singura platformă din România care ajută companiile să se digitalizeze pornind de la ADN-ul Digital, există zeci de soluții software care pot răspunde provocărilor din domeniul construcțiilor, de la cele mai simple module de gestiune a șantierelor până la aplicații complexe care pot opera întregul set de activități specifice.

5 Trenduri în digitalizarea eficientă a companiilor de construcții

Piața globală a construcțiilor se află pe un trend ascendent, iar acest fapt culminează cu un set de oportunități reale de creștere a gradului de eficientizare și de automatizare în toate activitățile specifice. Mai exact, conform unui raport publicat de Ciarb.org, segmentul internațional dedicat industriei construcțiilor va crește cu 85% până la sfârșitul anului 2030. Acestă dezvoltare galopantă trebuie să fie, însă, susținută prin mecanisme, procese și activități bine organizate, eficientizate și automatizate la maxim, pentru a fi menținută calitatea execuției, profesionalismul forței umane și nivelul de siguranță pe șantiere.

Potrivit Softlead, singura platformă din România care ajută companiile să se digitalizeze pornind de la ADN-ul Digital, există zeci de soluții software care pot răspunde provocărilor din domeniul construcțiilor, de la cele mai simple module de gestiune a șantierelor până la aplicații complexe care pot opera întregul set de activități specifice.

De la începutul anului 2023, prin platforma Softlead s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cereri de oferte de achiziții software venite din partea companiilor de construcții, acestea situându-se pe locul doi în clasamentul domeniilor de activitate cu cel mai mare apetit pentru digitalizare.

Pentru o companie aflată în plin proces de creștere, digitalizarea poate fi văzută ca o prioritate, ca un mecanism de automatizare a proceselor funcționale și repetitive sau ca un diferențiator în poziționarea ca lider de piață. În domeniul construcțiilor, principalul argument ce stă la baza achizițiilor software prin platforma Softlead este dat de nevoie. Nevoia de a crește sau de a menține calitatea, de a oferi mai multă siguranță pe șantiere, de a optimiza costuri sau resurse, de a putea opera mai multe șantiere sau proiecte în același timp, fără a crește exponențial volumul de resurse implicate și desigur, fără a compromite calitatea. Alexandra Roată, Co-Founder Softlead.

Iată cinci dintre cele mai importante trenduri în digitalizarea industriei de construcții: 

  1. Soluțiile software complexe, de tip ERP (Enterprise Resource Planning), care au capacitatea de a gestiona activitatea de pe șantiere, resursele umane, stocurile, flotele, relația cu furnizorii, managementul documentelor, gestionarea închirierii de utilaje, etapele de execuție/livrare se află la baza piramidei nevoilor unei companii de construcții.
  2. Gestionarea eficientă a costurilor. Controlul asupra costurilor și veniturilor, precum și capacitatea de a previziona sezonalitatea încasărilor este una dintre principalele provocări ale oricărei industrii, dar se regăsește în special în domeniul construcțiilor. De asemenea, optimizarea costurilor este un proces aflat în strânsă legătură cu reducerea pierderilor, contribuirea la un mediu înconjurător mai curat și mai puțin poluat.
  3. Pontajul angajaților din construcții. Problema resurselor umane pare să fie o constantă în industria construcțiilor, fiind redată atât prin gestionarea procesului de salarizare/pontaj pentru diverse tipuri de încadrări, cât și prin dinamica pe care o au muncitorii în proiecte diverse sau pe pozițiile pe care sunt recrutați. Cele mai multe dintre aplicațiile software moderne includ module dedicate managementului resurselor umane, ca proces specific și personalizat domeniului construcțiilor.
  4. Aplicațiile software bazate pe Inteligență Artificială care monitorizează gradul de securitate al muncitorilor pe șantiere. Purtarea corespunzătoare a echipamentului de securitate în muncă, respectarea anumitor protocoale și proceduri, toate acestea pot fi facil monitorizate și evaluate cu ajutorul sistemelor care determină, pe baza unor legende de simboluri sau culori.
  5. IoT și sisteme software de captare și interpretare a datelor. Prin implementarea sistemelor IoT (Internet of Things) sau, mai exact, prin utilizarea senzorilor care captează anumite tipuri de date, se poate verifica atât încadrarea în termene și în etapele de execuție stabilite, cât și respectarea anumitor indicatori de calitate și de siguranță. Accesul la date (captate prin senzori), precum și analiza predictivă, le permite specialiștilor în construcții să ia decizii rapide, asumate și informate în mod transparent.

Softlead este cea mai importantă platformă de tip B2B din România, care ajută companiile să identifice aplicația software potrivită, pe baza ADN-ului Digital. Cu acces la peste 1.000 de aplicații software și peste 600 de furnizori IT parteneri listați, Softlead.ro reprezintă un ecosistem integrat, util în procesul de informare, bugetare și achiziție software al oricărei companii de tip IMM.

În ultimii ani, peste 15.000 de companii au folosit Softlead pentru a face primii pași în alegerea suitei de tehnologii sau de aplicații software potrivite lor.

Ai nevoie de o aplicație software personalizată companiei tale? Trimite un e-mail pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!